vineri, 4 februarie 2011

Actriţa Maria Schneider a murit la vârsta de 58 de ani

Actriţa franceză Maria Schneider, eroina din filmul "Ultimul tango la Paris", a murit joi, la vârsta de 58 de ani, din cauza unui cancer, informează allocine.fr.
Eroina din filmul "Ultimul tango la Paris", regizat de Bernardo Bertolucci, în care a jucat alături de Marlon Brando, este fiica cineastului Daniel Gélin şi a jucat în filmele altor regizori celebri, precum Michelangelo Antonioni, Jacques Rivette şi Bertrand Blier.

Maria Schneider a debutat în teatru, la vârsta de 15 ani, fără a fi urmat cursuri de actorie. Doi ani mai târziu, ea a primit primul ei rol pentru marele ecran, debutând în lungmetrajul "L'Arbre de Noël" regizat de Terence Young, urmat, la scurtă vreme, de un rol în filmul "Madly", în care a jucat alături de Alain Delon. Foarte repede, Maria Schneider şi-a multiplicat apariţiile în numeroase producţii franceze, germane şi italiene.

În 1972, actriţa franceză a decis să se prezinte la castingul organizat pentru următorul proiect al regizorului Bernardo Bertolucci. Selecţionată chiar de renumitul cineast italian din peste 100 de candidate, Maria Schneider a jucat alături de Marlon Brando într-un film care i-a adus consacrarea şi, totodată, celebritatea: "Ultimul tango la Paris".

În plus, acest film i-a adus imaginea de femeie libertină, o imagine care a însoţit-o de-a lungul întregii ei cariere. În anii '70, Maria Schneider a jucat alături de alţi parteneri celebri, precum Jack Nicholson, în filmul "Pasagerul/ Professione: reporter", de Michelangelo Antonioni, David Bowie, în "Just a gigolo", şi Gérard Depardieu, în filmul "Violanta".

În anii următori, actriţa franceză a colaborat cu regizori de renume, consideraţi veritabili "poeţi" ai cinematografiei europene - Phillippe Garrel, Werner Schroeter şi Jack Rivette. Pentru rolul din filmul "La Dérobade", a fost nominalizată, în 1980, la premiul César pentru cea mai bună actriţă în rol secundar - o prostituată a cărei viaţă este marcată de violenţă şi imoralitate.

Maria Schneider şi-a continuat cariera de actriţă în Europa în anii '80, însă rolurile ei au devenit tot mai rare şi s-a orientat către domeniul televiziunii. În anii '90, a avut totuşi câteva apariţii şi pe marele ecran, precum cea din lungmetrajele "Les Nuits Fauves" şi "Jane Eyre". În filmul "Les Acteurs" a reapărut într-un rol aproape autobiografic, de actriţă "blestemată". În 2002, casa de producţie Laetitia Masson a apelat la renumita actriţă franceză pentru un rol în filmul "La Repentie", în care a jucat din nou un rol pe măsura imaginii ei de "femme fatale". Ultimul ei rol pe marele ecran datează din 2008, când a fost distribuită în lungmetrajul "Cliente", regizat de Josiane Balasko.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu