sâmbătă, 28 mai 2011

Rochia momentului, made in Romania.A fost purtata de Kate la intalnirea cu Michelle Obama. Cat costa

O rochie cu care Kate, ducesa de Cambridge a facut valva la o intalnire oficiala cu prima doamna a SUA, Michelle Obama, a fost fabricata pe bani foarte putini intr-un atelier din Romania.
Cotidianul britanic DailyMail scrie in editia de sambata ca rochia lui Kate este comercializata de compania britanica Reiss - un brand preferat de ducesa. Piesa vestimentara ar costat 175 de lire sterline (adica 835 de lei) si a fost aleasa de Kate pentru o intalnire oficiala, saptamana aceasta, cu Michelle Obama.
Rochia a fost confectionata intr-un atelier din sectorul 5 al Bucurestiului, de croitorese care sunt platite cu doar 99 de pence pe ora.
Produsul a fost realizat la pretul de fabrica de mai putin de 15 lire sterline (71 de lei), de croitorese care castiga semnificativ mai putin decat salariul mediu oferit muncitorilor din industria textila din Romania.
Ziaristii de la Daily Mail, citati de Mediafax spun ca rochia a fost confectionata la un atelier al firmei Rimcor Ex, care numara circa 170 de angajati. Atelierul este inconjurat de ziduri solide de metal, iar la ferestre sunt puse bare.
Ziaristii britanici mai spun ca atelierul se afla la mica distanta de o celebra comuna populata de romi, de unde este originara si fetita care, anul trecut, a devenit una dintre cele mai tinere mame din lume - la varsta de 10 ani.
Potrivit publicatiei britanice, o croitoreasa castiga in acest atelier 168 de lire sterline pe luna (aproximativ 800 de lei), mai putin cu 22 de lire sterline decat salariul mediu oferit in industria textila in Romania.
kate
O muncitoare in varsta de 44 de ani, numita Juliana Haita, care lucreaza de 15 ani pentru companie, descrie conditiile de lucru drept "bune", adaugand: "Mi se par normale. Sunt obisnuita".
Insa adauga ca atelierul se incinge in timpul verii, cand temperaturile urca pana la 30 de grade. Cand se intampla acest lucru, muncitorilor le este permisa o jumatate de ora de odihna in plus.
Multe dintre muncitoare abia stiu cine este sotia printului William al Marii Britanii. Cand i s-a aratat o fotografie a lui Kate alaturi de Michelle Obama, la palatul Buckingham din Londra, Haita a spus: "Este cu adevarat frumos ca un lucru mic pe care il realizez aici ajunge intr-o sala de bal undeva in lume".
Publicatia britanica mai scrie ca nu exista dovezi ca aceste conditii de munca de la Rimcor Ex sunt sub standardele practicate in Romania.
Dupa ce a fost purtat de ducesa de Cambridge, cererile pentru acest model de rochie au crescut, stocul epuizandu-se in 24 de ore.
Rochia se vinde cu 600 de lire sterline pe eBay, iar o copie de 30 de lire sterline este in pregatire la lantul de magazine Tesco.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu