duminică, 11 septembrie 2011

Dana Rogoz a ales sa petreaca o noapte in desert, sub cerul liber, in India

Dana Rogoz a petrecut aproape 3 saptamani in partea de Nord a Indiei, cu rucsacul in spate. Dupa o documentare serioasa si toate rezervarile facute din tara, inclusiv pentru toate cele 5 trenuri cu care a calatorit, Dana a trait India pe strazi, in mijlocul bazarurilor aglomerate, al manifestatiilor, al saraciei, al mirosurilor exotice de condimente si al unei explozii de culoare in vestimentatia oamenilor - ca pe o experienta absolut uluitoare si surprinzatoare in aceleasi timp.
Dana Rogoz a ales sa petreaca o noapte in desert, sub cerul liber, in India - SUPER GALERIE FOTO
Nu ma asteptam sa vad atat de multi oameni dormind pe strazi. Cand vezi un documentar ai senzatia ca poate operatorul, regizorul, au ales o anumita zona, ca sa scoata in evidenta aceasta latura a Indiei. Dar de fapt, oameni saraci, care dorm pe strada, sunt aproape peste tot. Si aglomeratia nu ai cum sa o vezi in poze. Nu ai cum sa auzi claxonul continuu al Indiei. Ei in trafic nu semnalizeaza, claxoneaza, astfel incat sa-i avertizeze pe ceilalti ca sunt in spate, in stanga, in dreapta. De multe ori India este un exercitiu care te oboseste psihic si fizic. Ziceam ca daca India ar fi un film, ar fi un film european, pentru ca te rascoleste, te lasa pe ganduri, cu intrebari fara raspuns. Daca India ar fi un sport, ar fi un sport extrem, pentru ca traiesti cele mai puternice senzatii, de la suferinta la extaz”, spune vedetaProTv International, care desi s-a intors de citeva zile, inca mai lasa toate experientele sa se aseze in sufletul ei. 

Plecand din Delhi intr-un circuit cu trenul in Rajasthan, Dana a ajuns la Agra, a vizitat Taj Mahalul iar in aceeasi zi seara a plecat spre Jaipur, pentru doua nopti. “Recunosc ca abia in Jaipur, dupa ce am vazut fortul, dupa ce i-am intalnit pe toti acei indieni minunati care voiau sa faca poze cu noi, care ne zambeau, care se bucurau sa dea mana cu noi si atat, cu femeile lor imbracate in cele mai spectaculoase combinatii de culori, dupa ce am vazut privelistea de sus a orasului, abia atunci am zis: "Da, acum inteleg ce inseamna <Incredible India>. Eram in a 4-a zi”. A urmat Jaisalmer, cu un alt tren pe un traseu ce a durat toata noaptea, experienta de asemenea marcanta.

Am facut rezervarile din tara cu o luna inainte, dar tot n-am mai prins locuri libere la categoriile superioare care sunt cu AC (AC1, AC2, AC3) pentru toate cele 5 trenuri, iar pe anumite drumuri am prins la clasa Sleeper, care e oricum o clasa buna comparativ cu altele pe care le frecventeaza ei. Spre exemplu la Second Class era omor, noi nu am fi urcat, te calcai in picioare. La Sleeper, clasa cu care merg in general backpackerii, nu are aer conditionat, dar are un fel de paturi/banchete suprapuse si ventilatoare sus”. Destinatia in care a ajuns apoi este dupa cum spune chiar ea poate cel mai frumos oras pe care l-a vazut in India. “In Jaisalmer toate casele arata ca niste mici palate, sculptate intr-o roca specifica zonei de desert...este superb”.

Intr-una dintre nopti ea mai trait o experienta inedita. Pentru prima data a dormit in desert, sub cerul liber. “Direct cu paturile pe nisip, fara nimic deasupra capului, fara corturi sau altceva. Nu credeam ca voi avea vreodata aceasta optiune in viata si ma bucur ca am putut-o trai in India”, precizind ca au trecut si prin citeva momente de teama. “Cei care ne insoteau au plecat sa pregateasca paturile, iar noi 4 am ramas singuri, in bezna, in desert, doar cu o lanterna mica pe care cand o aprindeai adunai toate gazele. Iar la un moment dat ne-am trezit si cu vreo 6 caini langa noi care venisera sa adune resturile de mancare. Noroc ca erau complet neagresivi. Am ras de spaima si ne-am relaxat. De multe ori simtul umorului este solutia salvatoare in India”.

Au urmat alte doua nopti in Jodhpur, din nou Delhi si cu o masina inchiriata au pornit spre Rishikesh. Initial, ei au vrut sa mearga si in Kashmir, unde au avut loc multe atentate, dar in cele din urma au anulat rezervarile, inclusiv la sfatul unui indian care le-a spus ca "Nu ati venit in India sa va jucati cu viata, nu mergeti in Kashmir". Pe linga cele mai importante forturi si temple, Dana a mai trait un moment special si in Varanasi unde „am inchiriat o barca la 5 dimineata care ne-a aratat toate Ghat-urile importante. Din respect pentru traditia lor, am cumparat si eu o ofranda (petale de trandafir si o lumanare pe care am aprins-o) si am pus-o pe Gange”.

Dat fiind faptul ca bagajul trebuia sa fie tot timpul cit mai usor de carat (initial a continut doar citeva tricouri, o pereche de pantaloni de in, o pelerina de ploaie, un cearsaf special de calatorii si un prosop) Dana nu a cumparat multe lucruri din India. Citeva haine pe care le-a purtat acolo, bijuterii si doua genti traditionale, cd-uri cu muzica lor veche, iar celor apropiati le-a adus massala ceai si condimente indiene.

Printre experientele amuzante ea a asistat la scoaterea unui sarpe din cosul de rachita cu ajutorul muzicii, si la finalul celor 3 saptamini spune ca nu stie ce alta destinatie ar putea intrece India acum, ca peisaje, trairi, experiente si oameni pe care i-a cunoscut.

Intoarsa in tara, ea se pregateste pentru un nou sezon al emisiunii “De Suflet” la ProTV International, care din luna octombrie isi va mari durata de la 2 ore, la 2 ore si jumatate. Intoarcerea Danei in Romania s-a intimplat la momentul oportun, pentru ca la 3 zile dupa ce a parasit India a aflat de atentatul care a avut loc la New Delhi.

Inainte sa plecam fusesera atentate in Mumbai, cat timp eram noi acolo erau zilnic demonstratii pentru Anna Hazare - subiectul principal al mediei acolo, care a tinut greva foamei pana cand s-a votat schimbarea. Uite ca am avut noroc si am fost feriti de astfel de tragedii. Dar cum am aflat, i-am sunat pe prietenii mei care ne-au insotit in India si le-am dat vestea. E o senzatie stranie sa stii ca in urma cu 3 zile tu ai fost in locurile respective”, adauga Dana Rogoz.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu