joi, 14 iulie 2011

Femei in CTRL: Anna Wintour, diavolul in fata caruia ingenuncheaza toti designerii

Este cea mai influenta persoana din lumea modei. Este “Diavolul care se imbraca de la Prada”. Castiga 2 milioane de dolari pe ani si locuieste in apartamentul lui Coco Chanel de la hotelul Ritz, atunci cand este in Paris. Ea stabileste trendurile si de parerea ei tin cont desigerii atunci cand isi stabilesc creatiile care vor aparea pe catwalk. Nu in ultimul rand, este dusmanul nr 1 al organizatiei PETA. Fa cunostinta cu editorul Vogue America, Anna Wintour.
Femei in CTRL: Anna Wintour, diavolul in fata caruia ingenuncheaza toti designerii
Jurnalismul, mostenire de familie
Anna Wintour s-a nascut in noiembrie 1949 in Marea Britanie, ca fiica cea mai mica a lui Charles Wintour, editor la London Evening Standard si a lui Eleanor Trego Baker, fiica unui profesor de la Harvard. Ea are radacini regale – este stra-stra-stra-nepoata lui Lady Elizabeth Foster, Ducesa de Devonshire, care a fost si o scriitoare faimoasa a secolului 18. Nici nu e de mirare ca s-a indreptat inspre domeniul jurnalismului.

Moda, o insistenta a tatalui
"Cred ca tatal meu a decis ca ar trebui sa lucrez in domeniul modei", a declarat Anna. Acesta i-a aranjat primul job in cadrul unui butic influent al vremii, la 15 ani, dupa care a fost nevoita sa urmeze si niste cursuri de moda, tot la insistentele parintilor. A renuntat rapid la ele, pe motiv ca “Ori te pricepi la moda, ori nu”.

Totusi, a mers mai departe cu moda. Primul job la o revista de moda a fost ca asistent editorial la Harper's & Queen, dar a renuntat la el si a emigrat in America, impreuna cu iubitul ei, tot jurnalist, Jon Bradshaw.

In State, a trecut prin mai multe reviste de moda: Harper's Bazaar (junior fashion editor), Viva (fashion editor, datorita iubitului ei), Savvy  (fashion editor) si New York (fashion editor) – unde a inceput sa atraga atentia cu pictorialele de moda pe care le facea si unde a inceput sa puna celebritati pe coperta (a fost prima care a speculat succesul lor pentru vanzari).

Vogue – interviul care a esuat din cauza tupeului
Un fost coleg de-al ei i-a aranjat un interviu la Vogue, cu editorul de pe atunci, Grace Mirabella. Aceasta a dat-o afara in momentul in care Anna i-a spus ca vrea sa obtina pozitia ei. Dupa ceva timp, ea a devenit primul director creativ al revistei, o pozitie destul de confuza. Dupa zece luni, visul i s-a indeplinit si a devenit editorul Vogue America.


Anna a revolutionat revista, incepand cu pictorialele. Ea a inceput sa foloseasca modele cunoscute, sa le pozeze afara si nu doar in studio si a mixat creatiile haute couture cu cele foarte ieftine. Totodata, ea a creditat fotografii, make-up artistii si hairstilistii.

Datorita ei, revista Vogue a reusit sa se mentina lider pe piata, inaintea celor trei concurente: Elle, Harper’s Bazaar si Mirabella (revista predecesoarei ei). Tot ea a introdus cele trei reviste Vogue de nisa: Teen Vogue, Vogue Living si Men's Vogue.

Cum si-a vandut sufletul diavolului
“Cea mai rea sefa din lume”, Anna si-a dobandit aceasta titulatura din momentul in care a inceput sa aiba asistenti. Un fost angajat al ei a si scris o carte, “Diavolul se imbraca de la Prada”, care a fost ecranizata in distributia lui Meryl Streep si Anne Hathaway.
Nimeni nu are voie sa urce cu ea in lift – o asistenta a si fost concediata din cauza asta. Este foarte distanta cu angajatii ei, este perfectionista si extrem de pretentioasa. Nu angajeaza persoane grase, ba chiar a pus-o pe Oprah sa slabeasca inainte de a aparea in Vogue. Nu pune femei obisnuite in revista, chiar daca acestea au o poveste impresionanta.

Totodata Anna a fost cea care a incurajat folosirea blanurilor naturale in moda, motiv pentru care a si fost de multe ori atacata de sustinatorii PETA. Chiar si Pamela Anderson a declarat ca Anna Wintour este persoana pe care o uraste cel mai mult, deoarece incurajeaza designerii si modelele sa poarte blanuri.


Designerii, la degetul ei mic
Datorita ei, casa Dior l-a angajat pe John Galliano, iar milionarii lumii investesc in tinerii designeri, pe care ea ii sustine. Ea a convins designerii sa le ofere celebritatilor haine gratis, pentru a fi promovati si in functie de programul ei show-urile de moda de la Milano din anul 2008 au fost programate.


Brandul Anna Wintour
In cei 23 de ani de cand este editorul Vogue America, Anna Wintour a devenit o adevarata institutie in lumea modei. Sub ochelarii de soare negri si tunsoarea bob care-i acopera partial fata, se ascunde o privire ascutita care anticipeaza trendurile si sustine tinerii designeri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu